Solliciteren briefcase icon

Contactgegevens:

Born: +31 (0)46-442 99 99
Venlo: +31 (0)77-355 83 83
Heerlen: +31 (0)45-30 300 20
Eerste Nikola Tre is klaar

Nikola blijft in het rood, maar de elektrische Tre is klaar

Eerste Nikola Tre is klaar

Nikola blijft in het rood, maar de elektrische Tre is klaar

Het derde kwartaal van 2020 was verre van makkelijk voor het Amerikaanse Nikola. Er werd een verlies geleden van bijna 100 miljoen euro, bij gebrek aan inkomsten. Nikola heeft echter ook 760 miljoen euro aan cash in bezit. De truckfabrikant zelf blijft positief: de elektrische Tre werd voltooid in Ulm.

“In het derde kwartaal van 2020 heeft Nikola aanzienlijke vooruitgang geboekt met belangrijke mijlpalen,” zei Mark Russell, Nikola’s Chief Executive Officer.

“We hebben onze belofte om de eerste Nikola Tre BEV-prototypes te assembleren waargemaakt en blijven met klanten werken aan de toekomstige en eerder aangekondigde BEV-vrachtwagenorders. Ik kijk ernaar uit om voort te bouwen op ons momentum terwijl we onze strategie uitvoeren en de basis leggen om een leider te worden op het gebied van geïntegreerde nul-emissie transportoplossingen.”

Hoewel een verlies van 100 miljoen euro in één kwartaal niet misselijk is, is het minder dan marktanalisten verwachten. De cashpositie wordt zelfs als verrassend beoordeeld. In reactie op de kwartaalresultaten steeg het aandeel Nikola op de Nasdaq met bijna twee procent. Opvallend: in het kwartaalverslag wordt met geen woord gerept over het vertrek van topman Trevor Milton, dat toch echt in Q3 plaatsvond. Het FD zegt dinsdag dat Nikola en Milton worden gedagvaard door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

In de loop van het derde kwartaal zijn Nikola en Iveco begonnen met de assemblage van de eerste vijf prototypes van Nikola Tre BEV in het industriecomplex van IVECO in Ulm, Duitsland, en hebben zij onlangs de assemblage van de eerste Nikola Tre voltooid. De eerste truck ondergaat nu testen van alle systemen, inclusief het laden en ontladen van de hoogspanningsaccu’s. Hij is ook op de chassisdyno gezet en ondergaat op de testbaan een kalibratie van het koppelcommando van de e-assen. Dat is in voorbereiding op validatietests in het eerste kwartaal van 2021.

Nikola en Iveco werken hard aan de voltooiing van de resterende vier Nikola Tre-prototypes en Nikola verwacht dat deze voertuigen eind 2020 klaar zullen zijn. De tweede reeks prototypes zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 beginnen. Ondertussen wordt in Ulm verder gebouwd aan de assemblagelijn voor de Tre.

Bron: TTM