Solliciteren briefcase icon

Contactgegevens:

Born: +31 (0)46-442 99 99
Venlo: +31 (0)77-355 83 83
Heerlen: +31 (0)45-30 300 20
Dakar 2023 Etappe 14

Nog niet klaar met Dakar, we willen zeker meer

Dakar 2023 Etappe 14

Nog niet klaar met Dakar, we willen zeker meer

DAMMAM – Martin en Mitchel van den Brink keren terug naar Harskamp met de trofee en medailles voor respectievelijk de derde en vierde plaats in de Dakar Rally 2023. “We zijn zeer tevreden, maar we willen zeker meer.”

Vandaag is Martin van den Brink als vijfde geëindigd. Mitchel was opnieuw dicht bij een ritzege. De jonge Harskamper toonde opnieuw zijn snelheid en eindigde voor de zesde keer als tweede in de rit. “We gingen vandaag voor de winst, maar kwamen net te kort.”

Het slotakkoord van de 45e Dakar Rally was een korte special op het strand langs de Perzische Golf. Het was zeker niet de zwaarste special. Voor de echte rallypiloten een mooie kans om hun erelijstje compleet te maken met een overwinning. Dat was ook het plan van Mitchel, Moi Torrallardona en Jarno van de Pol.

Na 136 kilometer racen door het zand kwam het team zeven seconden te kort voor een ritzege. De Litouwer Vaidotas Paskevicius verpestte de plannen voor Mitchel in zijn Tatra. “Vandaag waren er geen teamorders, dus ik wilde winnen. Op het eerste deel verloren we te veel tijd. Daarna hebben we in het laatste deel veel tijd goedgemaakt, maar over het algemeen kwamen we net iets te kort.”

Veel geleerd

Met een overwinning, zes tweede plaatsen en een vierde plaats in het eindklassement heeft de 21-jarige Harskamper geen reden tot klagen. “Ik ben zeker tevreden. Het is jammer dat we in de tweede etappe zoveel tijd verloren door die vier lekke banden. Maar we hebben weer veel geleerd en dat was ook een van de doelen.”

Het tijdverlies van Mitchel en zijn copiloten in de eerste week bepaalde mede zijn rol in de tweede week. “Na de rustdag moesten we zogenaamde snelle assistentie leveren aan de andere 2 coureurs van ons team. We hebben echt geracet en gestreden als een team. Heel mooi dat Janus de winst pakt voor Team De Rooy.”

Achter de winnaar uit Veldhoven pakte Martin Macik de tweede plaats voor Martin. De vierde plaats voor Mitchel kwam nooit in gevaar. De voorsprong op de nummer vijf (Jaroslav Valtr) bedraagt ​​ruim een ​​uur. “Ik ben blij met dit resultaat en met onze prestaties tijdens de rally. We hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de topspelers. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Nu gaan we er eerst van genieten en volgend jaar hoop ik weer een stap te kunnen zetten.”

“Smaakt naar meer”

Martin van den Brink, Erik Kofman en Richard Mouw zullen zich vanavond op het podium in Dammam moeten melden voor de slotceremonie. De trofee voor de derde plaats zit morgen aan boord van het vliegtuig naar huis op de Harskamp. “We zijn tevreden”, zei Martin vlak na de laatste klassementsproef.

“We hadden wat pech met de techniek, maar we hebben ook een uitstekende rally gereden”, aldus de kopman van Eurol Team De Rooy Iveco. “Naast de overwinning voor Janus is dit een mooi resultaat voor Team De Rooy. Onze derde plaats en de vierde plaats voor Mitchel maken me zeker blij. We hebben laten zien dat we mee kunnen doen om de overwinning. We zijn zeker nog niet klaar met de Dakar.’’

Aan het einde van de special werden beide trucks van Eurol Team De Rooy Iveco verwelkomd door tientallen fans. “Ik vind het heel leuk om zoveel vrienden aan de finish te zien”, zegt de 52-jarige Harskamper. “Mijn vrouw, dochter, alle leden van Team De Rooy, Dennis Marsman de directeur van Eurol en Gert Bouwman hebben ons hartelijk en feestelijk onthaald. Het was heel leuk."

Terug naar huis

De teams brengen vandaag alle voertuigen naar de haven. Na de uitreiking overnachten de mannen van Eurol Team De Rooy Iveco in Bahrein. Maandagochtend vertrekt het team om 07.30 uur naar de luchthaven. Na een tussenlanding in het Bulgaarse Boergas landt de formatie naar verwachting om 16.25 uur op de luchthaven van Eindhoven.