Solliciteren briefcase icon

Contactgegevens:

Born: +31 (0)46-442 99 99
Venlo: +31 (0)77-355 83 83
Heerlen: +31 (0)45-30 300 20
Dakar 2023 Etappe 12

Martin van den Brink buigt zijn hoofd voor techniek

Dakar 2023 Etappe 12

Martin van den Brink buigt zijn hoofd voor techniek

SHAYBAH – De strijd om de overwinning in de Dakar truckcategorie lijkt vandaag vroeg beslist. Martin van den Brink had wat tegenslagen en verloor meer dan een half uur. “Helaas, maar blij dat we in het bivak zijn aangekomen.”

Ploeggenoot Janus van Kasteren won de etappe. Boss Machinery Team De Rooy Iveco begon aan de laatste twee etappes in Saoedi-Arabië met een voorsprong van ruim 33 minuten.

Na de winst van gisteren, de stijging in het algemeen klassement en het tijdverlies voor Van Kasteren was vandaag alles precies andersom. Martin van den Brink opende de etappe van het marathonbivak naar Shaybah met een tijdsverschil van 1 minuut en 12 seconden.

De 52-jarige Harskamper in de Iveco Powerstar van Eurol Team De Rooy Iveco wilde de aanval op kopman Van Kasteren voortzetten. Het team van Martin, Erik Kofman en Richard Mouw kwam echter al snel in de problemen.

“De versnellingsbak schakelde niet hoger dan de vierde versnelling. Met de versnellingspook in neutraal bleef de versnellingsbak in “drive”. We konden niet harder dan 90 kilometer per uur. Ook moesten we de motor een paar keer resetten, die ging in de veiligheidsmodus en bovendien kwam er een band los. Jammer dat we tijd verloren, maar we zijn blij dat we door de duinen zijn gekomen en in het bivak zijn beland. Het is niet anders. Morgen is een nieuwe dag."

Met de overwinning van vandaag komt Janus van Kasteren dicht bij de eindzege in deze Dakar Rally. De coureur uit Veldhoven begint het slotweekend met een voorsprong van 33 minuten en 3 seconden. De ervaren Martin van den Brink geeft echter nooit op. “We gaan morgen weer ons best doen. Niets is zeker in de Dakar Rally en we zullen blijven vechten tot de laatste meter.”

“Vast op een hoge duin”

Gisteren had zoon Mitchel van den Brink problemen met de turbo waardoor hij vandaag ver achter vader Martin en teamgenoot Janus van Kasteren moest starten. De jonge Harskamper beperkte de schade en eindigde als tweede in de special over 185 kilometer. "We hadden een goed tempo", zei de piloot na afloop. “We kwamen gewoon vast te zitten op een hoge duin. Daar hebben we veel tijd verloren. Ben van de Laar heeft ons eruit getrokken en daar ben ik heel blij mee. We konden er niet alleen uit. Gezien ons tempo en de verloren tijd op dat duin hadden we zeker voor de etappezege kunnen gaan. Morgen is er een nieuwe kans en gaan we samen met mijn vader proberen om een ​​goed resultaat te behalen.”

De jongste coureur van Eurol Team De Rooy Iveco zal opnieuw de gids zijn voor zijn vader. “We beginnen voor hem maar wachten dan op papa. Net als donderdag in het eerste deel zullen wij de leiding nemen en hem op de voet laten volgen. Dat lukte gisteren ook prima. Een mooi voorbeeld van samenwerking”, zegt de Harskamper.

Vierde in het klassement

In de strijd om de vierde plaats deed de 20-jarige rallyrijder het vandaag goed. De Tsjech Jaroslav Valtr verloor 2 uur en 28 minuten door problemen in de duinen van Saoedi-Arabië. Van den Brink junior staat nu weer vierde overall.

Morgen trekt het rallycircus naar Al-Hofuf. De special, met een laatste stukje duinen, beslaat 154 kilometer. Zondag is de slotetappe van de 45e Dakar Rally en de deelnemers finishen na een special van 136 kilometer op het podium in Dammam.