Solliciteren briefcase icon

Contactgegevens:

Born: +31 (0)46-442 99 99
Venlo: +31 (0)77-355 83 83
Heerlen: +31 (0)45-30 300 20
Vrachtwagen kopen:

gebruik deze professionele checklist

U wilt een nieuwe vrachtwagen kopen? Ontdek de 3 criteria voor een slimme aankoop van de juiste vrachtwagen.

Het aankopen van de juiste vrachtwagen is geen eenvoudige klus. Als wagenparkbeheerder, inkoper, ondernemer wilt u de juiste beslissing maken. Wat zijn de belangrijkste koopcriteria ? Charles Feijts Bedrijfswagens (CFG) is al meer dan 50 jaar specialist op het gebied van verkoop en onderhoud van lichte en zware bedrijfswagens, trucks en laad en los systemen. Onze 3 beste praktijktips hebben we gebundeld in deze checklist. 

Check 1: begrijp de functionele eisen voor dagelijks gebruik

Er zijn diverse basis configuraties vrachtwagens mogelijk. Trekkers met of zonder oplegger. Bakwagens met of zonder aanhangwagen. Handgeschakeld of automatisch versnellingsbak. Standaard 2 asser of met een speciale asconfiguratie zoals drie, vier of vijf assen. 

Elk type truck heeft bepaalde voor- en nadelen. Belangrijk is om op papier te zetten waarvoor de truck dagelijks gebruikt wordt, hoe de opbouw samengesteld moet zijn om de lading te kunnen vervoeren, en hoeveel gewicht en volume nodig is. Pas dan kan gekeken worden welke type vrachtauto het meest geschikt is.

Een kleine greep van een aantal typen zijn:
●    Klein rijbewijs City trucks: ideaal voor logistiek vervoer naar de steden
●    Vrachtwagens met oplegger: voor lange of middellange afstanden
●    Dumptrucks: speciale voertuigen met kippers voor zeer zwaar transport

Een vrachtwagen wordt op maat gebouwd in diverse gewenste varianten. Welke type past het best bij u? Dat is afhankelijk van factoren zoals: inzet gebied, benodigd laadvermogen, transportafstanden en het type lading die vervoert dient te worden.

Belangrijk is dus om kristalhelder te hebben waarvoor de vrachtwagen gebruikt dient te worden. 

Check 2: ken de total cost of ownership 

De aankoop is slechts één onderdeel van de totale investering. Als u kijkt naar de ‘total cost of ownership’ dan omvat dit ook kosten zoals:

●    kosten voor preventief onderhoud en reparatie;
●    financieringskosten (lease of lening);
●    brandstofverbruik;
●    verzekering;
●    wegenbelasting en/of Eurovignet;
●    Toll kosten;
●    Banden.

Belangrijke aandachtspunten zijn het totale gewicht en het type motor. Het is belangrijk om zeker niet een te lichte versie te investeren, wees ervan overtuigd dat de configuratie overcapaciteit heeft op aslasten, motorvermogen en laadvermogen. Dit moet natuurlijk passen bij de functionele eisen.

Daarnaast dient u een keuze te maken of u een nieuwe bedrijfswagen wilt kopen of een occasion. Beide hebben een andere ‘total cost of ownership’. Door deze helder te hebben, krijgt u een beter beeld wat het beste past bij uw situatie.

Check 3: comfort voor de chauffeur

De persoon die dagelijks de vrachtwagen bestuurt dient van voldoende comfort te voorzien zijn. Vooral bij lange afstanden is een ruime cabine geen onnodige luxe. Voor een vrachtwagenchauffeur is de truck zijn tweede huis. Hij of zij maakt hier lange dagen in. Een vrachtwagen die niet comfortabel is heeft veel nadelen, zoals:

●    stress en irritatie bij chauffeurs;
●    meer kans op vermoeidheid;
●    eerder kans op fouten en daardoor ongelukken;
●    meer ontevredenheid bij werknemers;
●    een hoger verloop en/of ziekteverzuim.

Laat daarom de chauffeur een testrit maken, op deze manier krijgt u een beter beeld om een geschikte vrachtwagen te kopen.

Wilt u meer informatie over het aankopen van een vrachtwagen? Neem dan contact op met Charles Feijts Bedrijfswagens. CFG is al meer dan 50 jaar een expert in vrachtwagens.

Neem direct contact op voor een gratis adviesgesprek.